Прогнозират над 60% спад на туристи в Кранево
Прогнозират над 60% спад на туристи в Кранево / bulgariatravel.org

В Кранево се очаква драстичен спад на туристите през летния туристически сезон, заяви пред Дарик Даниела Пеловска, собственик на хотел в курортното селище. Тя прогнозира, че намалението на летовници ще е между 60 и 70%, основно заради отлива на гости от Русия и Украйна. Причината е икономическата криза в двете държави и променените условия в социалните програми на Русия. Руснаците, които обикновено посещават Кранево ползват субсидирани от държавата почивки, обясни Пеловска. Сега има решение тези субсидии да бъдат давани само при положение, че се летува на територията на руската държава или в бази, собственост на държавни ведомства.

В добри години курортното село посреща през лятото между 12 и 15 хиляди души, но сега цифрата ще бъде значително по-малка, като ще се разчита основно на българските и румънски летовници. Хотелиерите вече намаляват цените в опит да привлекат повече туристи.

Заради очертаващия се слаб сезон браншовиците настояват за намаление на такса „тротоарно право”. Сега те плащат по около 60 лева на квадратен метър месечно, но се надяват да постигнат споразумение за по-ниска цена. Въпросът вече е поставен пред общински съветници, предстоят разговори по темата и с кмета на Балчик.

Преди началото на сезона трябва да се решат още няколко неотложни проблема в курортното селище, посочи Пеловска. Тя смята, че бързо трябва да се изгради разрушеният при наводнението миналата година пешеходен мост, който свързва  горната част на селото с  търговската улица и подстъпите към морето. Важно е още да се търсят възможности за  укрепване на двете свлачища между Златни пясъци и Кранево и да се ремонтира ул. „Бяло море”.

Пеловска обяви, че в селото ще се учреди неправителствена организация „Кранево- минало и бъдеще”, която ще обединява хора, ангажирани в туристическия бранш. Идеята е да се работи за максимално използване на възможностите за развитие на туризма в селото.