/ Дарик Добрич
Пъстра палитра от песни, мелодии и танци включва празничният концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, посветен на 65 години от неговото създаване. Концертът ще е на 13 септември в залата на ДТ „Й. Йовков“ и ще започне в 18:30 ч. Това съобщи в ефира на Дарик главният художествен ръководител на ансамбъла Стоян Господинов.
 
Той припомни, че началото на формацията е поставено в далечната 1954 г. Година по-рано се правят опити за съвместен концерт между хоров колектив и фолклорен оркестър с ръководител Атанас Генчев. Резултатът е впечатляващ. По-късно към тях се присъединява и танцов състав с ръководител Димитър Димитров.
 
Първият общ концерт на трите състава е на 10 октомври 1954 г., след което градската управа взема решение за създаване на ансамбъла. През 1957 г. за художествен ръководител е привлечен композиторът Петър Крумов, допълни Стоян Господинов.
   За изминалите 65 години ансамбъл „Добруджа“ е представил над 6500 концерта пред повече от два милиона зрители  в десетки страни по света. В различни периоди художествени ръководители са били и Валентин Кубратов, както и проф. д-р Костадин Бураджиев.
 
Концертът в петък ще започне с емблематичната песен „Мило ми е, мамо!“ в изпълнение на хор и народен оркестър на ПФА „Добруджа“. Програмата включва представяне на добруджански фолклор – песни, танци и мелодии,  и своеобразна разходка из всички фолклорни области на България.