/ личен архив
Бившият ръководител на добричкия ансамбъл отбелязва с грандиозен концерт 60-ата си годишнина, ще посрещне и приятели от Добрич
Професор Костадин Бураджиев на 60 години
99788
Професор Костадин Бураджиев на 60 години
  • Професор Костадин Бураджиев на 60 години
Професионален фолклорен ансамбъл ”Добруджа” ще вземе участие в тържествения концерт, посветен на 60-ата годишнина на проф. д-р Костадин Бураджиев и 35 години от началото на творческия му път. Концертът ще бъде в Пловдив на 30 ноември.

Проф. Бураджиев бе диригент на народния хор на ансамбъл „Добруджа” от 1983 година, а от 1991-ва до 2000 година – главен художествен ръководител на ансамбъла.

Организатор на концерта е Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство /АМТИИ/ в Пловдив, където професорът е преподавател. Освен ПФА ”Добруджа”, на сцената ще излязат ансамбъл „Тракия”, оркестърът и хорът на АМТИИ, както и солисти от Добрич и Пловдив.

АМТИИ събира любители на българския фолклор от цял свят 

„Този концерт нямаше как да се реализира без участието на ансамбъл "Добруджа". Благодаря на Стоян Господинов и на целия ансамбъл, че приеха да участват, защото така или иначе половината от творческия ми живот е минала в Добрич”, сподели пред Дарик радио проф. Бураджиев.

Той добави, че пази много хубави спомени от Добрич и от работата му с колегите от ансамбъла.

„Тогава имахме много работа, бяхме безразсъдни, правехме чудесии. Бях много млад, без професионален опит и само с наученото от Академията, но имах възможност да експериментирам, да пиша музика. Това бяха екстри, сега малко хора имат такава възможност”, каза професорът.

ПФА ”Добруджа” ще представи в Пловдив произведения, композирани от Бураджиев, а също така игри от Пазарджишко и Северозападна България, „Добруджанска сюита” и др., съобщи гл. худ. ръководител на ансамбъла Стоян Господинов. Той благодари на община Добрич за помощта за пътуването до Пловдив.

Има идея този концерт да бъде повторен през 2019 година в Добрич.

Костадин Бураджиев е сред корифеите на народното хорово и оркестрово изкуство. Той е роден в Пловдив. Средното си образование завършва в Музикалното училище в Широка лъка с тамбура, а висшето - в пловдивската академия. Годините от 1983-та до 2000-та са свързани с ансамбъл "Добруджа" и изнесените стотици концерти в България и чужбина.

Внушителна е създадената под неговото ръководство продукция с изпълнения на ансамбъла, в които са включени и негови авторски произведения.

От 2001 година той е щатен преподавател в АМТИИ, а от 2004-та е главен диригент на академичния народен хор.


Костадин Бураджиев
личен архив


През 2004 година Костадин Бураджиев защитава докторска дисертация на тема „Изпълнителски похвати при свирене на тамбура“.  През 2009 година става доцент по дирижиране на народен хор и ансамбъл, а от 2013 година е професор в същото направление.