Приключи проектът за реконструкция на градския парк в Добрич
Приключи проектът за реконструкция на градския парк в Добрич / Община Добрич

Приключи проектът за реконструкция на градския парк в Добрич, в рамките на който бяха обновени стари и нови паркови и градски пространства. Резултатите от реализираните дейности бяха отчетени на заключителна пресконференция. Кметът Йордан Йорданов подчерта, че Добрич вече има по-модерен парк, който ще предоставя по-добри условия на жителите на града. Той припомни, че проектът започна през май 2013 година и приключва на 20 януари. Общата му стойност е 10 152 890 лева, от които 1 015 289 лв. са осигурени от националния бюджет, а 507 644 лв.  е съфинансирането от община Добрич. Проектът се изпълнява по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Той беше реализиран на два етапа. В рамките на първата част бяха обновени мемориален комплекс „Хан Аспарух“, три тематично обособени езера – езеро с лодки, езеро на птиците с наблюдателна кула и музикално езеро, полуостров с пейки, серпентина с водна каскада, наблюдателници в езерото, рок-сцена, ледено езеро, скейт парк, алея с рисунък на добруджанска черга, алея на влюбените.

Детелина Николова и Цветан Цветанов откриха обновения градски парк

На втори етап в парка бяха изградени и реконструирани 10 допълнителни обекта. Ремонтирана е ул. „Генерал  Колев”, където е положен нов асфалт и са ремонтирани тротоарите.
Обновена е градина „Романтика” с нови подходи, архитектурно оформени с арки с увивни растения, беседки и ниши с пейки от естествени материали - камък и дърво. Възстановени е кръгъл фонтан в центъра на градината и алпинеум.

Приключи проектът за реконструкция на градския парк в Добрич
netinfo

Оформен е Арт площад, който дава символично начало на парка от западна страна с места за експозиция на художествени елементи като скулптури, инсталации и др.

Реконструирана е спортна зона „Простор”, където е обновено осветлението, реновирана е централната алея, монтирани са нови седалки, врати, трибуни на игрищата, обезопасени и ремонтирани са спортни съоръжения. Обновено е игрище за плажен волейбол и футбол, четири игрища за тенис с червена настилка, две многофункционални игрища с акрилна настилка, футболно игрище с изкуствена трева,  площадка за лека атлетика. Поставени са фитнес уреди на открито и тренажор, три тенис маси на открито и детски многофункционален тренажор на открито.

Приключи проектът за реконструкция на градския парк в Добрич
netinfo

Една от новите атракции в парка е трасето за екстремно колоездене,

Приключи проектът за реконструкция на градския парк в Добрич
netinfo
което е изградено през пресечена местност с естествена почвена настилка, поставени са дървени укрепващи елементи, вертикална маркировка и осветление. Дължината му е около 600 метра.

В рамките на втория етап от реконструкцията на парка е ремонтиран и подлезът между комплекс „Добротица” и спортен комплекс „Простор”, както и четири междублокови пространства.

Обобщените цифри за направеното в градската градина показват, че там са изградени или реновирани почти 70 декара пешеходни алеи, велоалеи и тротоари, затревени са над 100 дка площи, поставени са 4 510  кв. м. настилки от естествен камък,  14 217 кв. м. бетонови настилки и плочи,  17 708 кв. м. асфалтова настилка, включително алеи.

Монтирани са общо 23 фитнес съоръжения на открито, поставени са около 280 пейки, 533 осветителни стълбове с енергоспестяващо осветление, 53 прожектори за художествено осветление и 48 подводни LED прожектори. Засадени са 233 широколистни и 130 иглолистни дървета, над 5 000 рози, близо 500 храста, 2 446  летни и многогодишни цветя, 1300 метра жив плет. Поставени са множество други паркови елементи и съоръжения - огради, железобетонни стълбчета, парапети, метални и дървени конструкции, кошчета. Подобрена физическа и жизнена среда – паркови площи, озеленени площи и детски площадки е 479 645 кв. м.