Детелина Николова и Цветан Цветанов откриха обновения градски парк
Детелина Николова и Цветан Цветанов откриха обновения градски парк / Дарик Добрич

Да се грижим за обновения градски парк и да го пазим – за това призоваха добричлии от общинската управа по време на официалното откриване на реконструирания парк „Св.Георги” този следобед. Лентата на обновената градска градина прерязаха кметът на Добрич Детелина Николова и заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов.

 

„Всеки град има свой оазис за отмора. Този оазис в Добрич е градският парк, който повече от 140 години гостоприемно посреща своите посетители и им предлага уют и природна хубост.” – припомни в словото си пред добричлии кметът Николова.

„Много е важно да знаем, че европейската общност дава нови предизвикателства и нова перспектива пред България. През новия финансов програмен период  2014г. – 2020 г. за България са предвидени около 32 млрд. лева и ако имаме добра администрация в местната власт, стабилно правителство със стабилни администрации в съответните ресорни министерства, аз съм убеден, че тези средства ще могат да бъдат усвоени и България ще може да стане една много приятна и хубава дестинация за всички гости. Но за да се възползваме от тази европейска солидарност трябва да наваксваме изоставането, което за съжаление стана през последните две години. Най-оптимистичното, което можем да направим, наваксвайки загубеното, е да можем заедно с местната власт да усвояваме средства в късната есен на 2015 г. България се нуждае от тези средства, от европейската общност и това е силната страна на това че сме членове на ЕС и това дава реална възможност Европа да помогне на бедна България, за да можем да станем със стандартите на обединена и силна Европа” – подчерта Цветан Цветанов.

 

 

Близо 5 млн. лв. е стойността на проекта „Обновена и модернизирана градска среда чрез реконструкция на градски парк „Св.Георги”, финансиран по Оперативна програма Регионално развитие. Съфинансирането от страна на община Добрич е в размер на 249 485 лв. Сред новите зони, обособени в реконструираната част на парка са мемориален комплекс „Хан Аспарух”, езерото с лодките, алеята с „чергите”, полуостров с пейки, серпентина с водна каскада, езеро на птиците с наблюдателна кула, алея на влюбените, наблюдателници в езерото, рок-сцена, ледено езеро, скейт парк.

 

 

Идеята на общината и проектанския екип е през декември да продължи ремонтът на втората част от градската градина. Планира се пълна реконструкция на алеите, изграждане на нови спортни съоръжения, трасе за екстремно колоездене, градина „Романтика”, буферен паркинг, пикник зона, арт площад, въжен град, мултифункционално игрище за плажни спортове.