Приемат заявления за закупуване на частни гори
Приемат заявления за закупуване на частни гори / dpshumen.bg

Крайният срок за подаване на заявления за закупуване на частни гори в обхвата на Североизточно държавно предприятие изтича на 19 септември. Процедурата стартира на 18 юли и до момента са подадени документи за общо 47 имота. Собствениците на 10 от тях са внесли своите заявления в рамките на три дни - от 7 до 10 септември, затова се очаква активността да се повиши през последната седмица.

Процедурата е в ход за всички горски предприятия в страната. Сключените договори в Североизточно предприятие ще бъдат на обща стойност до 100 000 лева. Към момента най-много заявления са подадени към горските и ловни стопанства на територията на област Търговище - 18.

Общо 11 са частните гори, предложени за закупуване на стопанствата в област Добрич. Документите за шест от имотите са подадени в ДГС „Добрич". Три заявления са подадени в ДГС „Генерал Тошево", а две - в ДЛС „Балчик".

Критериите и цялата процедура са детайлно разписани в издадената от министъра на земеделието и храните Десислава Танева заповед и правилата към нея. Тези документи са публикувани на сайта на министерството, както и на сайта на предприятието. Регламентът предвижда да бъдат закупувани само поземлени имоти в горски територии, които са собственост на физически лица, максималната им площ е до 5 хектара и не са били предмет на договор за замяна.

Съгласно утвърдените правила при първия етап на класирането с предимство ще се ползват малките частни горски имоти - от 1 декар до 20 декара, в съседство с държавна гора. С по-голям брой точки ще се оценяват и горите със специални и защитни функции.
На втория етап от класирането ще се селектират икономически най-изгодните ценови предложения. Подборът ще бъде направен на базата на съпоставка с възложената от предприятието за съответните имоти независима оценка.
Основната цел на процедурата е по-ефективното стопанисване и опазване на горите, тъй като в момента има много частни гори, където предвид малките площи не се извършват необходимите лесовъдски мероприятия.