Валери Симеонов
Валери Симеонов / Снимка: Лалка Димитрова
Преначертаване на защитените зони у нас иска вицепремиерът Валери Симеонов.Въпросът ще бъде отправен до Европейската комисия, обяви той в Бургас. Заместник министър-председателят определи настоящата ситуация със защитена зона Калиакра като „вълча яма“, изкопана още кабинета "Станишев". Сега на коалиционното правителство се налага да плаща чужди грехове, каза той.
 
Проблемът със защитените зони няма как да бъде решен, без да бъде ощетена държавата, но целта на този кабинет е да се намалят колкото може санкциите, посочи още той. По думите му правителството ще предприеме този ход, колкото и тежка процедура да е това, защото  „Европейският съюз по принцип не обича да си преразглежда решенията“.

Действащо гробище станало защитена зона по „Натура 2000”

Борбата на този кабинет е да се опитаме да намалим колкото се може вредния ефект. Длъжни сме, защото нашите сънародници са ощетени. Случаят със защитена зона Калиакра не е въобще тежък. Там имаме само 30 процента частни земи и то незастроени. Не е тежък проблемът, когато нямаш строителства и инвестиционни намерения изпълнени. Тежък ще бъде, когато влезем в другите общини и в другите зони. Със страшна сила се задава буфер Рила - с изискванията за хабитати, за мечки и за главочи“, подчерта вицепремиерът.

 ВАП иска отмяна на забраната за земеделие в защитена зона „Калиакра“

И допълни: "След това идва Пирин с лифтовете. Идва Странджа, която на картата е зачертана с черно. Там пък нищо не можеш да правиш".  Според Симеонов следват страшно тежки и непопулярни решения,  които трябва да вземе това правителство. Ще се наложи кабинетът да носи отговорността на други, но път за отстъпление няма, каза още той. „Тези процедури отсега може тотално да торпилират правителството и управлението на държавата“, посочи той.