Предстоящата ваксинация против бяс по лисиците обсъжда Областната епизоотична комисия
Предстоящата ваксинация против бяс по лисиците обсъжда Областната епизоотична комисия / Дарик Нюз - архив

Националната програма за контрол и изкореняване на болестта бяс на територията на България, чрез орална ваксинация на лисиците срещу бяс, е била разисквана на днешното заседание на Областната епизоотична комисия, информират от Областна администрация. Работната среща е била с информативен характер. Д-р Розалина Брайкова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Добрич и секретар на епизоотичната комисия, е запознала присъстващите с програмата и основните приоритети за контрол и изкореняване на болестта чрез орална ваксинация на лисиците.

Предвижда се ваксиниране на лисиците на територията на цяла Северна България и част от Южна България, област Благоевград, област Пазарджик и област Смолян. По препоръка на Европейската комисия в програмата за 2014 г. ваксинационната зона се увеличава, като се прибавя цялата територия на област Благоевград и областите Смолян и Пазарджик. Препоръката е продиктувана от констатираните положителни случаи на бяс в Република Гърция, в близост до границата с България.

Ваксинацията ще се извършва 2 пъти годишно - пролет (март-май) и есен (септември-ноември), за минимум 5 години. Тази година поради лошите климатични условия към момента кампанията още не е стартирала. Ваксиналните примамки - общо 88 000 за област Добрич, ще се разпръскват чрез самолети. Преди започване на кампанията задължително трябва да се вземат проби от всички партиди на доставената ваксина и да се изпратят в одобрена от ЕС лаборатория. Едва след получаване на резултатите, кампанията може да започне. Лабораторният контрол на оралната ваксинация ще се извършва в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт – София, информират още от Областната епизоотична комисия.