Представят хода на ремонтите по жълтите плочи
Представят хода на ремонтите по жълтите плочи / Дарик Добрич, архив

Ходът на дейностите по реализацията на проект „Реконструкция на бул. „25-ти Септември" - пешеходна зона" по Оперативна програма „Регионално развитие" ще бъдe представен днес в общината в Добрич. Проектът е на стойност 5 013 386 лв. Сумата, която кметството ще осигури като съфинансиране е 252 000 лв. Общата цел е подобряване на физическата и жизнена среда като необходимо условие за постигане на интегрирана, устойчиво развита и екологична градска среда, с нови възможности за икономическо и социално развитие, включително на групите в неравностойно положение.

Строителните работи започнаха на 16 юли т. г. и трябва да завършат преди празника на Добрич 25 септември догодина, припомниха от кметството. Ще се реконструира основната пешеходна зона бул. „25-ти Септември или т.н. жълти плочи.

Ще бъдат изградени зони за отдих, детски площадки и ще бъдат разширени зелените площи за повишаване екологичните условия в централна градска част и създаване на устойчива градска среда. Проектът цели още маркиране на велотрасе за подобряване на екологичните условия и облекчаване на трафика в централната градска част, поставяне на енергоспестяващо улично осветление за повишаване сигурността и ограничаване престъпността в целевата територия в тъмната част на денонощието. Ще бъде осигурена икономия на енергия с положителен икономически и екологичен ефект.