Председателят на Окръжния съд  участва в семинар за борба с икономическата престъпност
Председателят на Окръжния съд участва в семинар за борба с икономическата престъпност / Дарик Добрич

Председателят на Окръжен съд-Добрич Енчо Енчев взе участие в семинар на тема "Борбата срещу икономическата престъпност в Германия", съобщават от пресслужбата на съда.
Обучението е организирано от Министерство на правосъдието, Националния институт на правосъдието и немската фондация "Фридрих Еберт".

Лектор на форума, проведен на 9 юни в София, бе бившият генерален директор на криминалната полиция в Берлин Уве Шмидт. По време на семинара са обсъждани формите на проявление на икономическата престъпност и германския опит в борбата с нея, както и финансовите разследвания, информира съдия Енчев. Коментирана е и германската практика в изземването на имущество, придобито по престъпен начин, в борбата с измамите, с компютърните престъпления и с корупцията.

"Посочено бе, че стопанските престъпления в Германия представляват само 1,31% от общата престъпност, но делът на причинените от тях щети възлиза на 42,8% от общата сума на нанесените с престъпления вреди. Това показва колко важно е противопоставянето на тези деяния и колко навременна е обмяната на опит между правосъдните ни системи”, смята съдия Енчев.