Предложихме на Катар да инвестира в летището в Балчик и магистрала „Черно море”
Предложихме на Катар да инвестира в летището в Балчик и магистрала „Черно море” / Министерски съвет

На едночасова среща в катарската столица Доха между българската делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов и премиера на Катар Шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани, бяха обсъдени конкретните възможности за инвестиции на Катар в автомагистрала „Черно море" за участъка от Варна до Бургас, летището в Балчик, както и други инфраструктурни, туристически и земеделски проекти. Двете страни си дадоха срок до три месеца за започване на конкретна работа.

„Днешните преговори бяха много важни за отношенията между двете страни. Споразумяхме се, че ще има три области, в които Катар е готова да инвестира", заяви премиерът на Катар и допълни, че това са „туризъм, инфраструктурни проекти и земеделие".

Шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани благодари за отправената покана да посети България и каза, че „с Божията помощ" ще осъществи това посещение, за да изпълни договорките от съвместната среща днес. „Ние имаме явно желание и намерение, за което уведомих министър-председателя, че Катар ще инвестира в България и ние ще започнем тази година с Божията помощ да извършваме това", допълни премиерът на емирството.

Борисов обясни, че очаква при посещението на катарския премиер в България да се вземе окончателно решение за обсъдените проекти. „Благодарим за решението на вашето правителство да инвестира в България в тези трудни времена на финансово-икономическа криза", обърна се Борисов към колегата си. „Ще поясня още веднъж - продължи Борисов - темите, по които говорихме са туризъм, инфраструктура, предложихме и летището в Балчик. Също така предложихме с публично-частно партньорство и инвестиция от Катар, за да направим магистрала „Черно море" от Бургас до Варна". Министър-председателят Борисов допълни, че са предложени инвестиции и в спа-туризма, минералните извори, ловният туризъм.

„Дадохме си срок за едните теми един месец, а за другите - два, така че се надявам в рамките на три-четири месеца да вземем окончателното решение по тези инфраструктурни проекти", допълни Борисов. На срещата бяха обсъдени и възможностите за изграждане на интерконектори между България и Турция.

Днес Борисов ще се срещне с емира на Катар, Шейх Хамад бин Халифа Ал-Тани, а по-късно ще открие и българо-катарският бизнес форум, в който участват 103 български компании.