Предлагат закриване на 8 училища в община Добричка
Предлагат закриване на 8 училища в община Добричка / Дарик нюз, архив

Предложение за закриване на 8 училища ще бъде внесено на предстоящото заседание на Общинския съвет в община Добричка. Намерението е да бъдат закрити 3 начални  училища - в селата Плачи дол, Лясково и Фелдфебел Дянково и 5 основни – в Паскалево, Черна, Владимирово, Бенковски и Стефан Караджа.

Едновременно с това се предлага 4 от основните училища в общината - в Карапелит, Победа, Стефаново и Житница, да бъдат преобразувани в т.н. обединени училища, в които, според новия закон за предучилищното и училищно образование, ще се учи от 1 до 10 клас. Оптимизирането на училищната мрежа е заложено в Стратегия за развитие на образованието в община Добричка.

В община Добричка ще създават обединени училища

Предложението вече е обсъждано в ПК по образование към Общинския съвет и е получило одобрението на 10 от 12-те члена на комисията, съобщи нейният председател Пламен Тодоров. Той самият е в конфликт на интереси и не е участвал в гласуването, тъй като освен общински съветник е и директор на училището в село Стожер. Тодоров обаче смята, че оптимизацията на училищната мрежа ще доведе до подобряване на качеството на образование в общината - ще се избегнат маломерните и слети паралелки,  ще се модернизира базата на останалите училища по селата, няма да се налага ежегодно от общинския бюджет да бъдат отпускани средства за дофинансиране на учебните заведения. Само за тази учебна година община Добричка отделя 199 650 лева от бюджета си за дофинансиране на образованието, посочи Тодоров.

Той подчерта, че учениците от закритите училища ще се пренасочват към  най-близките учебни заведения, като транспортът ще се осигурява от общината.  Преструктурирането ще доведе до осбвобождаване на учители, но Тодоров очаква по-голямата част от тях впоследствие да бъдат наети на работа в другите учебни заведения на територията на общината, в които работят много преподаватели на пенсионна възраст.

Сега в община Добричка има 21 училища - 18 основни и 3 начални. Ако Общинският съвет гласува предложеното преструктуриране, в населените места ще останат общо 13 училища - 4 обединени и 9 основни. Общината ще кандидатства пред министерството на образованието училището в село Ведрина да получи статут на защитено.