В община Добричка ще създават обединени училища
В община Добричка ще създават обединени училища / Дарик нюз

В община Добричка готвят концепция за преструктуриране на образователната система, съобщи за Дарик кметът Тошко Петков. Създадена е комисия от 17 души, в която участват специалисти от сферата на образованието, общински съветници, кметове на населени места, директори на училища и юристи.

„Ще се опитаме да направим прогноза за развитието на образованието в общината през тази и следващите години в изпълнение на изискванията на новия закон за училищното образование”, каза Петков. Очаква се следващия месец концепцията да бъде представена пред Общинския съвет.

На този етап Петков не пожела да коментира дали ще се стигне до закриване на учебни заведения, но обяви, че ще се работи за създаването на обединени училища. „Ще направим всичко възможно, съобразявайки се с куп от фактори, да изведем онези училища, които най-добре биха могли да се преструктурират като обединени”, каза кметът.

Сега в община Добричка има 18 основни и 3 начални училища. Според новия закон основното образование ще се завършва след 7 клас вместо след осми. Основните училища ще трябва да съкратят осмите си класове или да се преобразуват в нов тип учебни заведения, наречени обединени, в които ще се учи от 1 до 10 клас.