Предлагат нови правила за връчване на званията и отличията на Община Добрич
Предлагат нови правила за връчване на званията и отличията на Община Добрич / Дарик Добрич

Председателят на Общински съвет Иво Пенчев предлага нова Наредба за символите и отличията на град Добрич. Тя е внесена за публично обсъждане до 28 ноември т.г.. Може да се види на сайта на Общината в раздел „Проектодокументи".

Пред Дарик Пенчев съобщи, че първоначално предложил промяна в статута за избор на почетен гражданин, но след това станало ясно, че няма единна наредба за всички звания и отличия, което го накарало да подготви такава и да я постави на обсъждане. Целта е да се формулират ясни, точни и конкретни правила и критерии, които да гарантират удостояване на наистина най-заслужилите личности.

Първата и най-важна промяна, която се внася, е, че няма да се избира почетен гражданин по задължение всяка година. Освен това номинации за званието вече ще могат да правят не отделни граждани, а само: кметът, председателят на ОбС, група от най-малко 14 съветници, официални обществени и творчески съюзи и организации или инициативни комитети с не по-малко от 30 членове. Иска се също, освен мотивите за заслуги, да се представи писмено съгласие на номинирания и декларация за принадлежността му към ДС.

Наредбата предвижда всеки новосформиран Общински съвет да избира комисия, която ще следи и докладва постъпилите предложения за званията и ще действа за целия период на мандата. В нея ще влизат кметът, председателят на Общински съвет, председателят на Постоянната комисия по наука и образование, секретарят на Общината и един представител на гражданска организация или държавен културен институт, избран от Общински съвет.

С тези промени се цели да се пресече възможността, както тази година, наши съграждани да правят недостойни, обидни предложения за званието, под формата на шеги, отбеляза Пенчев. Комисията ще обсъжда постъпилите номинации през септември преди Деня на Добрич, и ще предлага доклад на съветниците с достойните личности за удостояване с различните звания. Освен Почетен гражданин, новата Наредба предвижда връчване на Почетен знак и Грамота за заслуги. Условията за номинирането за тях са по-леки. Целта е с най-високото отличие да се удостояват най-заслужилите, отбелязва Пенчев.

Нови моменти в Наредбата също са предвидената възможност званието Почетен гражданин да се връчва и посмъртно, както и да може да се отнема при необходимост.

В раздела за символите и знаците на Общината, се уточнява какви са знамето, химнът, гербът на града, кой е официалният празник. Предлага се и избор на девиз на Добрич. Пенчев иска да се впише като задължително присъствието на знамето на града във всички обществени институции, вкл. училищата. Предвидени са наказания за тези, които си позволят да използват символите за политически, бизнес и лични цели.