Предлагат безплатни консултации с психолог
Предлагат безплатни консултации с психолог / Дарик Добрич, архив

 

От миналата седмица в Центъра за психично здраве в Добрич се предлагат безплатни консултации с психолог или психиатър. Хората, които искат да получат помощ и съвет, могат да направят това от 8.30 до 13.30 в работните дни, а в почивни дни – от дежурен психиатър. Инициативата е на министерството на здравеопазването и е за превенция на самоубийствата сред рисковите групи. Поводът е зачестилите случаи, при които граждани посягат на живота си.

Днешният ден е обявен за професионален празник на психолозите в България. Отбелязва се от 1995 година. На 4 април е създадено „Сдружение на младите психолози в България” и датата е приета празник за работещите в тази сфера.

„През последните години психолозите са все по-търсени, хората все по-често се обръщат към нас, за да се справят с актуалните си проблеми”, коментира пред Дарик Мария Няголова – психотерапевт в Центъра за психично здраве в Добрич.

Тенденцията е все повече родители да търсят помощ за отглеждане и възпитание на децата си. „Културата на българина в това отношение се е повишила и майките и бащите не възприемат вече като слабост необходимостта да се обърнат към психолог. Важно е да ни сигнализират за проблема достатъчно рано, за да бъде решен той навреме”, посочи Няголова. Най-често родителите търсят съвет за проблеми на децата с поведението в училище и в къщи, при сблъсък с авторитета на родителя, при кризите на възрастта. Възрастните търсят помощ най-често при депресии и страхови преживявания.

„Що се отнася до последните бурни събития в държавата, хората ще ни потърсят по-късно, когато изпитат последствията на случващото се сега”, прогнозира Няголова.