Празник на гърнетата за шести път в крушарското село Зимница
Празник на гърнетата за шести път в крушарското село Зимница / Дарик Добрич - архив

Шестият „Празник на гърнетата" ще се проведе тази събота в село село Зимница, община Крушари. По традиция ще бъде направена изложба на домашни ястия от цяла Добруджа, поднесени на конкурсната трапеза в автентични съдове - глинено гърне, тава или чувен. В часовете за дегустация, всеки участник може да сподели впечатления от номинираните гозби и да опита от всичко на трапезата. Специално жури от трима кулинарни критици ще оценява приготвеното. Участниците от региона се състезават в раздел „Стара кухня от Добруджа", а останалите - в раздел „Гостите на Добруджа".

Програмата на феста предвижда още фолклорни песни и танци и пазар на частни производители с натурални продукти и храни от региона. Специален гост ще бъде народната певица Ваня Вълкова с добричкия оркестър „Лира". Изпълнителката живее в Пловдив и преподава в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

На празника деца от училищата в община Крушари ще представят свои творби, изработени през учебната година - предмети, свързани с украсата, празниците и обичаите.

В края на деня желаещите ще могат да се включат в пешеходен туристически маршрут в района на Суха река, да посетят пещерите и да научат интересни факти за този малко известен, но богат с уникални природни обекти край.

Организатори на събитието са община Крушари и сдружение „Общности, опознаване, култура". Основни партньори са Регионален исторически музей - Добрич и Българска асоциация за селски и екологичен туризъм /БАСЕТ/.