Потвърдиха ареста на обвиняем за убийство от 2008 г.
Потвърдиха ареста на обвиняем за убийство от 2008 г. / Дарик Добрич

Апелативен съд - Варна потвърди определението, с което Добричкият окръжен съд задържа под стража на 15 юли 52-годишния Нико В. Н. от село Росен, община Генерал Тошево. Той е обвиняем за това, че на 27 декември 2008 г. умишлено е умъртвил 53-годишен мъж от  Балчик.

Двама адвокати, представляващи Нико Н., са поискали да бъде отменена наложената му най-тежка мярка за неотклонение. Те са пледирали, че не може да се направи обосновано предположение той да е автор на престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Според тях самопризнанията, дадени пред съдия и в присъствието на служебен защитник, са събрани в нарушение на нормите на НПК и на правото на защита на обвиняемия. Защитниците смятат, че няма вероятност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Представителят на Апелативна прокуратура - Варна, заявява, че дали дадените от Нико Н. самопризнания са годно доказателствено средство е въпрос по съществото на делото. Съвкупността им с останалите доказателства по делото обаче водят до обоснованото предположение, че той е автор на деянието.

След преценка на събраните към момента доказателства Апелативен съд - Варна, намира, че може да се направи обосновано предположение, че Нико Н. е евентуален извършител на деянието. Съдът счита направеното възражение за допуснати процесуални нарушения за неоснователно, тъй като при повдигане на обвинението му е присъствал упълномощения от Нико Н. адвокат. При разпита при съдия са му били разяснени всички права и е бил запитан дали има възражения, включително срещу присъствието на служебен защитник. В съдебната зала той е заявил „че иска съдът да бъде справедлив и обективен във връзка с неговите самопризнания и заявява, че съжалява за случилото се, които обстоятелства изключват по категоричен начин оказването на каквото и да било въздействие спрямо него, особено при вземане на мярката за неотклонение", посочва въззивната инстанция.

Предвид високата наказателна санкция, която може да получи, ако бъде признат за виновен - повече от 10 години лишаване от свобода и високата обществена опасност на деянието, Апелативен съд - Варна, намира, че съществува възможността той да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдът е отчел също, че делото е в начален стадий и предстоят още следствени действия. Всичко това е мотивирало въззивния съд да потвърди като законосъобразно и обосновано определението на Окръжен съд - Добрич за налагане на мярка за неотклонение задържане под стража на Нико Н.