Показват изложба, посветена на равнопоставеността на хората със затруднения в обществото
Показват изложба, посветена на равнопоставеността на хората със затруднения в обществото / Фейсбук

Изложба с дигитални рисунки на социална тематика е подредена в Младежки център Добрич. Тя е представена от Фондация „Св. Николай Чудотворец", член на Българската асоциация на лица с интелектуални затруднения /БАЛИЗ/. Изложбата е под наслов „Решавам = съществувам". Предвидено е откриване утре, 13 януари, от 11.00 ч.

Платната са нарисувани от младата художничка Надежда Георгиева - НАД, към тях има текстове от Яна Бюрер Тавание. Всяка картина разказва история на дете или възрастен, които заради своето различие не са равнопоставени в обществото, обясни за Дарик председателят на Фондацията Мария Методиева.

Изложбата „Решавам = съществувам" ще остане в Добрич до края на февруари и вероятно ще бъде показана и във Висшето училище по мениджмънт и на други места, каза още Методиева. Планирани са дискусии за правата на хората с различия. Първата е на 25 януари. От Фондацията ще организират също благотворителен бал за Деня на влюбените 14 февруари. Целта е да се съберат средства за изграждането на оранжерия в близост до Дневния център със защитено жилище на ул."Суха река", където да могат да работят и да отглеждат своя продукция хората с интелектуални и психични затруднения.

Основната тема на събитията и дискусиите, които провежда Фондация „Св. Николай Чудотворец" е мярката запрещение, поставяна на лица с психически или ментални проблеми. От няколко години те работят активно за сваляне на запрещението на хора, които могат да се справят сами в живота и си искат обратно своите граждански права, които с мярката са им отнети - да се женят, да гласуват, да работят и печелят пари и др. Първият успешен случай на свалено запрещение в страната е на Милена от Крушари, която вече е сменила три работни места, рисува, чувства се щастлива и не съжалява за решението си, разказа Методиева. От добричкия съд са свалени запрещенията на още 5 човека. Две жени от тях работят в центровете от семеен тип в Добрич. Подготвен е и Законопроект за лицата и мерките за подкрепа, който да решава тези казуси. Той е минал на първо четене, но най-вероятно няма да се приеме до края на това Народно събрание, допълни тя.