За първи път български съд сваля запрещение
За първи път български съд сваля запрещение / netinfo

21-годишно момиче, поставено под пълно запрещение, от днес може да ползва своите граждански права. Милена Христова, която живее в село Крушари, е прекарала целия си живот в социални домове, поставена е под запрещение на 14 години с настойник и лишена от всякакви граждански права. Не е можела да гласува, да работи, да се омъжи. Нейното дело бе гледано от Окръжен съд Добрич в две заседания. Съдът постанови запрещението да падне, което е прецедент за България, разказаха в ефира на Дарик Мария Методиева от Фондация "Св. Николай Чудотворец" и адвокат Диана Далакманска, които работят с Милена.

Момичето е изоставено от родителите си след раждането, по съвет на лекари, заради физическите му увреждания. През годините са му направени хирургически интервенции и проблемите са преодолени, каза Методиева. Завършило е средно общообразователно, а не специализирано училище.

Всичко това е довело до положителния резултат в делото, продължило 4 месеца. "Не срещнахме никакви проблеми и особено отношение нито от институциите, нито от прокуратурата", подчерта Далакманска. Екипът е бил обаче много добре подготвен с личностен профил, житейски план, социални доклади, медицински експертизи, свидетели, деклариращи готовността на Милена за самостоятелен живот. Тя се е регистрирала в бюро по труда и вече, с помощта и на община Крушари, е назначена на работа в читалището в селото по програма за временна трудова заетост. Освен това от години подстригва местните хора, като мечтае да се занимава с това. В края на миналата година е изкарала професионален курс за фризьор. Попитахме я има ли далечни планове, а тя отговори, че засега и работата я радва много и си пожелава само да е здрава.

За първи път български съд сваля запрещение
netinfo

Адвокат Далакманска подчерта, че Закона за лицата и семействата е писан през 1949 г., затова усилено се работи в подкрепа на проекта за нов закон за физическите лица и мерките за подкрепа. Фондация "Св. Николай Чудотворец" работи с още 4 жени и момичета от институции, за които ще се търси отмяна на запрещението - Станка Неделчева (на 41 години), Елица Енчева (21 г.), Саня Христова (47 г.) и Боряна Людмилова (41 г.). В страната има 7 500 души под запрещение, които са в гражданска смърт, без да могат да гласуват, да уреждат трудовите си договори, да се женят, да се сдружават, заяви Мария Методиева. В организацията работят по проект „Подкрепено вземане на решение", който стартира през май 2014 г. и вече по продължението му - „Имаш право да решаваш" - за още 8души, които са или под запрещение или в риск от такова. Продължението е от март тази година и вече е част от пилотната програма за разработване и тестване на модел за подкрепено вземане на решения за хора с интелектуални затруднения. Проектът се изпълнява от Българска асоциация за хора с интелектуални затруднения- БАЛИЗ, в сътрудничество с БЦНП, с финансовата подкрепа на Фондация Отворено Общество - Ню Йорк.
Фондацията е създадена през 1997 г. и има над 20 проекта за деца и младежи с интелектуални затруднения, техните семейства и специалистите работещи в социалната сфера.