Подменят дограмата на Художествената галерия със средства от Красива България
Подменят дограмата на Художествената галерия със средства от Красива България / Дарик Добрич, архив

Община Добрич ще кандидатства за финансиране пред Министерството на труда и социалната политика, по програма „Красива България” `2015, на стойност 130 хил.лева. Със средствата ще бъде подменена дограма на Художествената галерия. Според предложението, което Общинският съвет трябва да одобри на сесията на 16 декември, общината ще съфинансира дейностите с минимум 50% от общата стойност на проекта.

Общината е реализирала проект по „Красива България“ през 2009 година на стойност 187 284 лв., по който бяха ремонтирани покривът и фасадите и частично бе подменена дограмата. Последните интервенции в сградата на галерията са правени през 2011 година с финансиране от Фондация „Америка за България“, като бяха подменени 4 прозореца в зала за образователни дейности.

Състоянието на неподменената дограма на сградата е крайно незадоволително, посочват от общината. Тя е от 30-те години на 20 век, амортизирана е, прогнила, на места липсват части от первазите, боята е олющена. Дограмата не отговаря на съвременните естетически и функционални изисквания. Новият проект предвижда подмяна на останалото количество стара дограма с дървена със стъклопакет, като се спази изискването за запазване на архитектурно-художествения облик на сградата, материала, вида, броя и членението на отворите.