Подготвят хиляда архивни снимки от региона за дигитална колекция
Подготвят хиляда архивни снимки от региона за дигитална колекция / Исторически музей - Добрич

"Държавен архив" - Добрич подбира хиляда архивни снимки от региона, които ще бъдат включени в национална дигитална фотоколекция, съобщи ръководителят на отдела Деляна Фудулова. Задачата е до края на април избраните снимки, които показват развитието на областта през годините, да бъдат сканирани и предоставени на Държавна агенция „Архиви”, която подготвя нов сайт с архивна фотоколекция.

Агенцията е започнала изграждане на дигитален архив от 2008 година, поясни Фудулова. Към момента в него са включени около 400 документа от региона. Тенденцията е колкото се може повече документи да се дигитализират и да се пуснат в публичното пространство, отбеляза Фудулова.

Към момента общата фондова наличност на Държавен архив - Добрич възлиза на 2026 архивни фонда. Дължината им, ако се подредят хоризонтално, ще бъде близо 2 километра, посочи ръководителят на отдела.

Фондовете се обогатяват непрекъснато. Миналата година например на държавно съхранение са постъпили документите на двете закрити добрички училища – ОУ”Бачо Киро”и ОУ”Отец Паисий”. През 2012-а са обработени и документи, свързани с последните избори. Шест месеца след приключване на изборите документите трябва да се приемат в Държавен архив, обясни Фудулова. Тя посочи, че освен бюлетини и протоколи на избирателни комисии в архива се съхраняват и агитационни материали от предизборните кампании.