/ АПИ-Силистра
Устойчива криминогенна среда и по-малко пътни произшествия в област Силистра през първото полугодие на 2019 г., отчете старши комисар Мартин Недялков, впд директор на ОД на МВР-Силистра.

Катастрофа затвори участък от булевард в Силистра

Регистрираните престъпления са 496, срещу 521 за същия период на 2018 г., т.е. спад с 4.8%. 428 престъпления от регистрираните за периода са криминални, а останалите 68 – икономически.

Постигнатият процент разкриваемост е 38. Доминиращи в картината на престъпността остават кражбите – 117 от началото на годината, а само през месец юни - 12, което е с 18 по-малко от предходния период.

62-годишен мъж е с комоцио след катастрофа

През първото полугодие на 2019 г., както и през същия период на м.г., на територията на областта е регистрирано по 1 убийство, което е разкрито. Измамите са 22, докато през предходната година този вид престъпления са били 15. От началото на годината в региона няма регистрирани грабежи, а през предходния период те са били 2.

Към края на месец юни се запазва тенденцията към подобряване на пътнотранспортната обстановка, отчете началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев.

За полугодието са регистрирани 123 пътнотранспортни произшествия, което е с 18 по-малко от м.г. Тежките катастрофи са 38 – с 9 по-малко от предходния период. Ранените граждани са 46, като и тук е налице спад с 13, загиналите до края на юни т.г. са 3, докато през юни 2018 г. жертвите са били 4.

Мъж бере душа след катастрофа с каруца на околовръстното шосе

Независимо от положителните резултати, подобряването на пътнотранспортната обстановка остава приоритет за служителите на „Охранителна полиция“, каза комисар Василев. Всекидневният контрол от страна на пътните полицаи ще продължи, особено през летните месеци, когато се увеличава трафикът по пътищата в областта.

Планират се и се провеждат специализирани полицейски операции, включително по метода на широкообхватния контрол и се използват в максимална степен всички технически средства, за да се сведат до минимум предпоставките за тежки пътни инциденти.