Петър Димитров открива рехабилитираната компресорна станция „Кардам 2
Петър Димитров открива рехабилитираната компресорна станция „Кардам 2 / netinfo

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров ще открие в 11.30 часа рехабилитираната компресорна станция „Кардам 2" от транзитния газопровод Русия - България - Турция - Гърция - Македония. Тя е първото звено от газопреносната система на "Булгартрансгаз" ЕАД. Предназначена е за транспортиране на необходимото количество природен газ по Транзитния газопровод.

Компресорната станция започва да функционира през 1989 година и вече 20 години е в експлоатация. 100% от общото количество природен газ, транзитиран през територията на България преминава през нейните съоръжения. Компресорната станция е оборудвана с 6 броя паралелно работещи газотурбокомпресорни агрегати с обща инсталирана мощност от 51 мегавата.

От 2004 г. се изпълнява рехабилитация и модернизация на 5 от агрегатите на КС Кардам-2. Тя е осъществена без прекъсване на технологичния процес или нарушаване на параметрите на работа на транзитната газопреносна система. Извършените модернизации са с цел привеждане в съответствие с европейските екологични изисквания на българската газопреносна и транзитна система.