/ Галина Георгиева
На извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в Силистра набелязаха мерки за неразпространение на заразата
Общо пет са общините, които попадат в определeната „инфектирана“ зона, простираща се в периметър 20 километра от мястото, където е открито мъртвото диво прасе край село Кайнарджа с доказана  положителна проба за африканска чума по свинете, стана ясно на днешното извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в Силистра.

В Силистра обсъждат мерки срещу африканската чума по дивите прасета

Това са общините  Силистра, Кайнарджа, Алфатар от област Силистра и Крушари и Тервел от област Добрич. Определена е също двайсеткилометрова „буферна” зона, включваща общините Дулово, Алфатар, Генерал Тошево, Ситово, и Тервел.

На този етап  в Силистренско няма случаи на африканска чума при домашни свине, бе отчетено още на заседанието. Случаят с намереното мъртво диво прасе е от 18 октомври т.г.  с доказана положителна проба за болестта от 23 октомври. Набелязани бяха мерки за предотвратяване на заразата в така наречения „заден двор” в личните стопанства, във фермите и индустриалните комплекси.

Първи случай на африканска чума по дива свиня в България

Заради съмнения, че мъртвото животно е „подхвърлено“, по предложение на Ловно- рибарското сдружение „Сокол1“ в Силистра,  ще бъде направено и  контролирано от Областната дирекция на БАБХ в Силистра претърсване за болни или умрели диви прасета в района, където е намерено заразеното прасе. В късния следобед днес ще има среща с ръководителите на 32 ловни дружинки.