Перспективен и доходен ли е туризмът в Добрич?
Перспективен и доходен ли е туризмът в Добрич? / netinfo

40 000 лева заделя община Добрич за Програма за развитие на туризма през 2009 година. Сумата ще се гласува от Общинския съвет. Половината от парите ще бъдат изразходвани за сглобяеми къщички за базари на открито. 15 000 са предвидени за проектиране на туристически обект. 5 000 ще отидат за изработване на рекламни материали и участия в туристически изложения и борси. Средствата се набират от туристически такси, такси за категоризация на туристически обекти, глоби, продажби на рекламни материали. От общината мотивират предвидените средства за развитие на туризма с необходимостта от опазване на културно-историческото наследство и утвърждаването на Добрич като панаирен и фестивален град и развиване на конкурентноспособен туристически продукт.
В Балчик пък за тази година ще гласуват 720 000 лева за туризъм.

Аз не мисля, че Добрич е изявен туристически град. Повечето фестивали тук никой не ги знае, никой не пише за тях /освен понякога БНР/ и не се събират хора заради тях – което е най-важното. Не знам проблемът дали е, че почитателите на класическа и хорова музика не са състоятелни или нямат пътническа култура, но тях просто ги няма. А тогава какъв фестивален туризъм. Децата от Татарстан сигурно са за наша сметка, а не да наливат пари.

Вече си говорихме за бюджета за 2009-та с общинските съветници Диян Дяков и Александър Алексиев и стигнахме до извода, че спешно общинарите трябва да определят по-точно приоритетите си за добавяне на приходи в хазната. На същото мнение е и Ваня Донева – председател на постоянната комисия по финанси към ОбС. Очевидно това не са туризмът и фестивалите, защото те или се провеждат лошо или не са популярни. Г-жа Донева предлага да се преосмисли дейността на общинските дружества със 100% участие, за да се ползват приходите им. Други – не знам дали предлагат нещо.
Не сме намерили пулса си. Като че ли само се пишат безсмислени доклади и отчети. Кипи труд, а диря няма.

Перспективен и доходен ли е туризмът в Добрич?
netinfo
Както ще чуете в прикачената анкета „Перспективен ли е туризмът в Добрич?”, повечето от хората хич и не са наясно за какво говорят. Мисълта им се пръска в толкова много посоки – музеи, Стария град, парка, шопинг туризъм, че чак Кобаклъка и Албена. За фестивали даже никой и не споменава. Важното е, че мнение за нещо безспорно, което да привлича хората към Добрич не се появи. На никой не му проблесна за такова. А Добричкият панаир, който би могъл да се сложи в графата „печеливши и родни”, някак също не влезе в ума на хората.
Не се сетих да ги питам дали са чували за Туристическия информационен център, който отвори врати преди, мисля, две години. Той се намира в Художествената галерия, но му се търси по-добра локация. От екипа на галерията разбирам, че от време на време там търсят информация посетители на града, но засега няма назначена щатна бройка, която да ги обслужва…

Преди време, по предизборна кампания, един кандидат за депутат отишъл в Рилци да пита хората там от какво имат нужда. Те предлагали различни неща. Представителите на една от улиците в квартала се оплакали, че нямат никакво осветление, че да могат поне до кръчмата да идат нощем. Тогава този кандидат-депутат издействал да им сложат лампа. И досега помежду си хората си я наричат „Лампата на Еди-кой си”. Има си име.
Това е – може едно да направиш, ама да те запомнят и да е точното. Може на Цонко в Каварна да му се подиграват, че ще вдигат на Чиракмана паметник с неговия образ или с вдигната ръка със знака на метъла. Ама той закова своя пирон, на който след него да си закачат шапките. Друг пример – италианска община бедствала, когато един неин поданик казал: А бе, край нас минава магистрала, дайте да сложим камери и така, за година и половина натрупали милиони.

Дълбока ли е добричката река или е суха и пясъкът ни е много, че не можем да намерим нашето си зрънце злато? Очевидно е, обаче, че не копаем на правилното място, щом от повече от 5 години промяна няма и голямата идея за доходен приоритет не е намерена. А все трябва и ние да сме дали нещо на света…

Добрич има нужда от свой пирон, но дали той ще е туристически – не знам… Ако вие знаете кое е добричкото злато - напишете тук своето предложение!