Падат цените на малките панелни жилища
Падат цените на малките панелни жилища / Дарик Добрич

Пазарът на жилищни имоти в Добричка област запазва темповете си от предходни периоди, коментира за Дарик Асен Гатев - мениджър на фирма за недвижими имоти. Цените на жилищата зависят от икономическата активност на конкретния регион и от нивото на безработицата, затова не можем да се сравняваме с големите градове като София, Варна и Бургас, където се отчита съживяване на пазара, обясни Гатев.

Цените на новото строителство в Добрич остават на нива от 420-450 евро на кв. метър, като за района на градския парк достигат до 620-650 евро за кв.метър.  При старото строителство се отчита леко намаление на цените. Например в района на кв. "Добротица" в тухлени кооперации, строени до 91 година може да се намери тристаен апартамент за 70 хил. лева, посочи експертът. Същата тенденция се забелязвала при цените на малки имоти в крайните квартали. Доскоро на пазара не са предлагани панелни гарсониери под 25 хил. лева, а сега - най-често в кв."Балик" можело да се открият гарсониери за 17-18 до 23 хил. лева.

Активни на пазара на имоти са хората, които искат да подобрят жизнената си среда, коментира Гатев. Той даде пример с млади семейства от кварталите на Добрич, които търсят двустайни и по-рядко тристайни жилища в централна градска част. Търсели се и малки апартаменти за възрастни хора, които идват от селата, за да живеят по близо до децата си.

Цените на имотите край морето остават относително високи спрямо останалите в региона, посочи още Гатев. По думите му най-голям интерес към ваканционните имоти по Северното Черноморие проявяват руснаците. Този пазар ще продължи да бъде активен, прогнозира експертът и посочи, че според руски анализатори тенденцията е в следващите десет години по Северното Черноморие да живеят около 200 хил. руски граждани.

При селските имоти от години предлагането е по-голямо от търсенето и в обезлюдените села могат да се намерят къщи на символичната стойност от 5-7 хил. лева, отбеляза Гатев.

Анализите показват, че на пазара на земеделската земя търсенето остава относително високо, но предлагането е ограничено и се сключват по-малко сделки в сравнение с миналата година и началото на тази. Купувачите търсели земя на цени от 1000 до 1350 лева за декар, а предлагането е за над 1500 лева на декар.