Отбелязват Световния ден за борба с белодробната болест
Отбелязват Световния ден за борба с белодробната болест / netinfo
На 19 ноември 2008 година се отбелязва Световния ден за борба с Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). По този повод Българското дружество по белодробни болести и Асоциацията на българите, боледуващи от астма, стартират Национална кампания за профилактика на ХОББ с безплатно изследване на дишането. От днес в над 40 центъра в 25 града у нас, между които и Добрич, ще се включат в кампанията. Тя ще продължи един месец.

На гореща линия 0700 10105 (на цената на един градски разговор от цялата страна) всеки работен ден между 10:00 и 17:00 часа желаещите могат да получат допълнителна информация за здравните заведения и датите, на които ще се извършва безплатното изследване на дишането в отделните райони на страната. На телефонната линия медицинските консултанти ще определят нивото на риска от развитие на белодробната болест на всеки обадил се. Рисковите пациенти ще бъдат насочвани към кабинетите за безплатно изследване на дишането.

ХОББ е сред най-разпространените хронични заболявания при хората над 45 години и една от водещите причини за смъртност. Въпреки това, болестта често остава неразпозната и хората приемат първоначалните симптоми – например т. нар. “пушаческа кашлица”, за нормални. Целта на кампанията е да повиши информираността на обществото за ХОББ и да подобри разпознаваемостта на симптомите, за да може пациентите да получат навременна диагноза и възможност за живот без усложнения на болестта.