Отбелязват 112 години от земеделските бунтове в Дуранкулак
Отбелязват 112 години от земеделските бунтове в Дуранкулак / архив на община Шабла

112-ата годишнина от селските бунтове в Дуранкулак ще бъде отбелязана днес с автошествие и поклонение в шабленското село. Честването се организира от община Шабла и Земеделския народен съюз.

Колоната от автомобили на съмишленици на земеделското движение ще тръгне в 8.00 часа от паметника на генерал Цимерман в Добрич, а към шествието в 9.00 часа ще се присъединят и коли от Каварна. Поклоненията на Грекова могила край Дуранкулак и на паметника на загиналите в земеделските протести в центъра на селото са предвидени за 10.00 и 11.00 часа.

Очаква се на тържествата да присъстват лидерът на ЗНС Стефан Личев, главният секретар на БЗНС Николай Ненчев и депутатът от Добрички регион Венцислав Върбанов.

1 юни 1900 г. е кулминацията на Дуранкулашкия бунт, когато местните селяни се вдигат срещу въведения данък-десятък от правителство на Тодор Иванчов от Либералната партия (радослависти). Тогава в близост до Дуранкулак се събират селяни от околните села. Конна част, изпратена наблизо, атакува. Жертвите са около 40 души. Бунтът, който протича и на много други места в България през периода 1899-1900 г., макар никъде да не е толкова интензивен като в Дуранкулак, успява - правителството се отказва от данъка-десятък.