От община Генерал Тошево следят проучванията за газ в Рогозина
От община Генерал Тошево следят проучванията за газ в Рогозина / Дарик Добрич, архив
От община Генерал Тошево следят проучванията за газ в Рогозина
51329
От община Генерал Тошево следят проучванията за газ в Рогозина
  • От община Генерал Тошево следят проучванията за газ в Рогозина

До 2 900 метра достигна дълбочината на прокарване на сондажа "Р1 - Рогозина", блок Добрич, ширината му е 31 см. Към настоящия момент не се наблюдава наличие на газ. В община Генерал Тошево са спокойни за развитието на проекта и ще продължат да следят как протичат работните дейности на сондата, каза в ефира на Дарик зам.-кметът Ивайло Манушев. Той е част от работна група, посетила Рогозина на 12 март т.г., в която влизат и екологът на общината и представител на фирмата, експлоатираща обекта - "Русгеоком БГ" АД.

Според Манушев сондата в Рогозина пробива около 3-4 метра в денонощие на дълбочината, която е достигнала. Планира се да бъдат достигнати 5 400 метра, припомни той. Предстои през април т.г. да изтече разрешението за проучвания, което е дадено на "Русгеоком" още преди 10 години. С решение на Министерски съвет може дейността да бъде продължена с още една година, като от фирмата са подготвили документация с такова искане.

Манушев намира строгият пропускателен режим в обекта за нормален, тъй като процедурата е търговска тайна, както и поради факта, че се работи с тежки и специални машини. Преминахме инструктаж преди да влезем в обекта, поясни той. Работната група е видяла два басейна, в които се съхранява чиста вода, извадена при прокарване на сондажа през водния пласт, както и промишлена, която се използва за самото сондиране. Цикълът обаче е затворен и няма течности, които да се изхвърлят, категоричен е зам.-кметът. Той уточни също, че камионите с унгарска регистрация, посетили обекта през ноември м.г. не са донесли вещества, а са били натоварени с изотопи и техника, която прави заснемане на земните пластове.

В общината се получават често сигнали от местни жители, свързани с работата в Рогозина, всички се проверяват, но нито един досега не е бил основателен, каза още Манушев. /чуйте го в аудиото/