Осъдиха свекървата на непълнолетна родилка, тя обжалва
Осъдиха свекървата на непълнолетна родилка, тя обжалва / Дарик Добрич

Окръжен съд - Добрич разглежда жалба срещу присъда за престъпление срещу младежта. Жалбата е от 43-годишната Светла Ян. Р. от село Спасово, с която тя оспорва наложената й  от Районен съд - Генерал Тошево присъда.

Жената е призната за виновна в това, че през периода 19 март – 2 август 2009 година в село Спасово, заедно с още двама души от същото село, е улеснила непълнолетния си син, роден през 1992 г. и момиче, родено през 1995 г. и ненавършило 14 години тогава, да заживеят като съпруг и съпруга без да са сключили брак.
Районният съд е наложил на подсъдимата наказание 3 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

Установено е, че през 2009 година 13-годишната девойка е живеела в село Спасово и била ученичка. Там се запознала със сина на подсъдимата, между тях възникнали приятелски отношения и двамата решили да се оженят. Първоначално родителите им се противопоставили, но като видели, че те продължават да се срещат, решили да им направят сватба според ромските обичаи. На 19 март 2009 г. момичето се преместило в дома на подсъдимата и заживяло със сина й като съпруг и съпруга без да имат сключен граждански брак. Стриктно бил спазен ромския обичай. Девойката забременяла и на 13 юни 2010 г. родила дете. Според социалния доклад пострадалата е в отлични отношения с родителите си и с майката на съпруга си. Свекърва й създала всички условия за нормален живот на младото семейство. Обзавела самостоятелна детска стая, полагала необходимите усилия за здравето на момичето, поела разходите му, създала безопасна семейна среда, давала му грижи и внимание.

Според Районния съд в Генерал Тошево подсъдимата е извършила престъпление срещу младежта, тъй като е знаела, че пострадалата е малолетна и не може да живее на съпружески начала, но е позволила и улеснила това. Съдът намира, че това се дължи на ниското правно съзнание на подсъдимата и традициите на етноса, към който тя принадлежи. При определяне на наказанието й, първоинстанционният съд е взел предвид изключителния превес на смекчаващи отговорността й обстоятелства.
Наказателното дело срещу другите две лица е приключило в досъдебното производство със сключване на споразумение с прокуратурата.

Адвокатът на подсъдимата иска присъдата да бъде отменена. Защитникът пледира, че стореното от Светла Р. не е обществено опасно. Затова можело да се направи извод, че не е налице престъпление. Адвокатът обръща внимание, че обвиняемата и свидетелите по делото срещу нея са представители на ромския етнос в страната и стореното от тях е повелено от техните традиции. Защитникът отбелязва, че младежите не само са се оженили млади, но и до момента, когато вече са в дееспособна възраст да вземат такива решения, те продължават да живеят заедно. Окръжен съд - Добрич, ще обяви решението си в законния 30-дневен срок.