Окръжен съд Добрич
Окръжен съд Добрич / Дарик Добрич
Окръжен съд - Добрич постанови 3-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок за 34-годишен шофьор на камион, нapyшил пpaвилaтa зa движeниe пo пътищaтa и по непредпазливост пpичинил cмъpттa нa  пешеходка. Мъжът бе лишен и от право да управлява МПС за срок от 4 години. Тежкият инцидент е станал около 6.30 часа на 21 октомври 2015 г. на пешеходна пътека по ул.„Димитър Благоев“ в Генерал Тошево. Подсъдимият Петър Й. от Варна извършвал превоз на товар към Констанца, Румъния. Когато наближил мястото на произшествието, той решил да изпревари спиращ след пешеходната пътека пътнически автобус и при тази маневра  блъснал жена, която пресичала, за да се качи на автобуса. Веднага след инцидента подсъдимият и свидетели на произшествието сигнализирали на телефон 112.  Пострадалата жена незабавно била откарана в болница, но въпреки проведеното лечение починала в същия ден.

При разследването на случая е установено, че мъжът е карал с 69 км/ч при облачно и дъждовно време и намалена видимост, тъй като все още било тъмно. Доказано е също, че камионът му е бил в изправност. В съдебната зала подсъдимият призна вината си и изказа съболезнования към потърпевшите - децата на починалата жена. Синът и дъщерята на загиналата бяха конституирани като частни обвинители и поискаха 34-годишният мъж да получи ефективна присъда.

Окръжният съд прецени, че подсъдимият Петър Й. е  нарушил няколко разпоредби от Закона за движение по пътищата  и по непредпазливост е причинил смъртта на пешеходката. Присъдата е постановена в процедура на съкратено съдебно следствие. Мъжът е с чисто съдебно минало и няма висящи наказателни производства.
Постановеният акт подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд -  Варна в 15-дневен срок.