Районен съд Балчик
Районен съд Балчик / Дарик Добрич
Осъдиха 47-годишен мъж от село Преспа заради използване на фалшива шофьорска книжка. Районен съд - Балчик призна подсъдимия Петър Ив. за виновен в това, че на 5 януари миналата година в Балчик, пред двама полицейски служители, съзнателно е използвал неистински официален документ - полско свидетелство за управление на МПС.

Фалшивата книжка била засечена при проверка заради неправилно паркиране. Полицаите се усъмнили, след като извършили справка и се оказало, че мъжът не притежава шофьорска книжка, издадена в България. Той бил отведен в полицейското управление, където се установило, че документът е изцяло неистински.            
Впоследствие той признал, че не е ходил на шофьорски курсове в Полша и никога не е имал българско или друго свидетелство за управление на МПС. Обяснил, че е купил фалшивата книжка през лятото на 2015 г. срещу 500 евро от мъж, когото познавал бегло и на когото знаел само първото име. Подсъдимият не могъл да даде допълнителна информация за другите имена и адреса на продавача. От него за самото съставяне на документа не може да се търси наказателна отговорност.

Мъжът получи условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца с 3-годишен изпитателен срок. Той ще плати и направените по делото разноски в размер на 80 лева. Районен съд - Балчик разпореди фалшивата книжка да бъде предадена за унищожаване. Постановеният акт подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Добрич в 15-дневен срок.