Осъдиха ефективно подпалвачи на кола
Осъдиха ефективно подпалвачи на кола / netinfo
На година и два месеца лишаване от свобода при общ затворнически режим беше осъден 41 – годишният Иван Иванов от Добрич, след като Добричкият окръжен съд го призна за виновен в опит за палежа на лек автомобил „Деу Нубира” . Съучастникът му Ценко Павлов на 40 г. от с. Беглеж, обл. Плевен бе осъден на 11 месеца затвор за същото престъпление.

Престъплението е извършено на 18 април миналата година, съобщават от пресслужбата на съда.

Магистратите са приели, че при опита за запалване на колата е имало опасност пожарът да се разпростре и върху съседен автомобил „Рено Лагуна”, паркиран в центъра на Добрич. Деянието е останало недовършено по независещи от двамата причини – живеещи в съседен на паркинга блок забелязали осъдените и започнали да викат.

Разследването е установило, че Иванов е носел туба с бензин, с която облял автомобила. Павлов направил същото с пластмасово шише с нафта.

При пожаро-техническата екпертиза е установено, че автомобилът „Деу Нубира” е снабден с метанова газова уредба и, ако е възникнал пожар в него, и при наличие на висока температура, резервоарът би експлоадирал и пожарът би се разпрострял и върху съседни автомобили.

Иван Иванов е осъждан 6 пъти, Ценко Павлов – два пъти.

Присъдата подлежи на обжалване в 15 дневен срок пред Варненския апелативен съд.