Съборът Богородица ще се открие в 10 часа на 25 август
Съборът Богородица ще се открие в 10 часа на 25 август / netinfo
Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ ще се състои на 25 и 26 август. Традиционното събитие, организирано от община Генерал Тошево и читалище „Светлина“, ще събере през следващия уикенд в лятното кино на града самодейни колективи, танцови трупи, инструменталисти, изпълнители на автентичен фолклор, разказвачи, хора от всички възрасти.

Тази година  се очаква в Генерал Тошево по традиция да пристигнат участници от областите Добрич, Варна, Силистра, Шумен, Русе, от град Котел. Гости ще бъдат изпълнители от Молдова – Танцовите групи „Твардишки извор“и „Твардишка младост“, както и певци и групи от школата по изкуствата и Дома на културата от град Твърдица, район Тараклия.

Във фолклорния празник ще вземе участие и голяма група изпълнители от Украйна, от селища в Болградски район – детски танцови състави, вокални ансамбли и солисти.

Добруджанският събор „Богородица“ е организиран за първи път през 1997 година. Обикновено той се провежда в края на август и се свързва с отбелязването на големия християнски празник Успение Богородично по стар стил, откъдето идва и името на фолклорното събитие.

Фестивалът няма конкурсен характер. Целта е опазване, съхранение и популяризиране на българския фолклор и създаването на мост между духовните ценности и традиции на поколенията в Добруджа. Съборът е най-голямото културно събитие в Генерал Тошево и е вписан в Националния културен календар.