Очаква се догодина общините да плащат около 25 лв. за тон депониран отпадък
Очаква се догодина общините да плащат около 25 лв. за тон депониран отпадък / Дарик Добрич

Очаква се догодина отчисленията, които общините плащат за тон депониран отпадък да бъдат в размер на около 25 лева. Това заяви в Каварна министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. „Поела съм ангажимент пред Националното сдружение на общините наредбата, с която се определя размерът на отчисленията да бъде готова до 20 ноември, за да могат да се планират общинските бюджети за следващата година, включително и такса смет”, каза министърът.

До края на 2016 година ръстът в отчисленията на тон депониран отпадък ще бъде много плавен, а времето ще се използва за целенасочени инвестиции в разделно събиране и компостиране на отпадъците, които да доведат до по-малко количество депониран отпадък, посочи Искра Михайлова. Това трябва да се направи, защото от 2017 отчисленията ще скачат драстично, предупреди министърът.

Сега общините плащат по 15 лева за тон отпадък. Беше планирано таксата да скочи на 35 лева, но след преговори с Националното сдружение на общините се стигна до решението размерът на отчисленията да расте плавно.

Жестоки ще бъдат наказанията за общини, които участват в сдружение за управление на отпадъците, имат изградено депо, но тъй като разстоянието до него е по-голямо предпочитат да депонират отпадъците си на старото сметище, предупреди министърът.