Обсъдиха подготовката на Добричка област за зимата
Обсъдиха подготовката на Добричка област за зимата / Дарик Добрич

Кметове и ръководители на ведомства, служби и фирми направиха традиционния преглед на подготовката за предстоящия зимен сезон в Добричко. Срещата се състоя при Областния управител.

В Областно пътно управление разполагат с 62 тона калциев хлорид; 69 тона разсол; 5 000 кубика пясък и 1 215 тона техническа сол. Количествата са с 20 до 60% над необходимото по договор, главно заради икономиии от миналата година. 79 машини имат готовност за работа в пътноподдържащата фирма. От тях 8 роторни снегорина, 4 автогрейдера, 3 комбинирани машини, 4 лугопръскачки, 14 автомобила и 4 трактора с гребла и т.н. Машините и консумативите се разпределят в 7 пункта в областта.

В Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" е събрана информация от всички общини за наличната техника, която може да участва в зимна поддържка и за реагиране при бедствия, каза директорът Дарин Димитров. В момента се прави оглед на техническата годност на машините, както и обучения на служители за действия при усложнена обстновка. Въпреки че в районните служби на пожарната извън Добрич има на дежурство само по двама души, съставът е готов за извънредна работа, увери Димитров.

Проблем със състава има и в сектор "Пътна полиция", след направени съкращения. Началникът Жулиян Минев припомни, че продължава изпращането на униформени полицаи на границата с Турция, закъдето са отпътували и високопроходими автомобили на Областна дирекция на МВР Добрич.Той помоли Пътното управление да проверят наличните табели и знаци за спиране на движението.

От "ВиК" са зазимили помпените станции и се очаква да няма проблеми с отвеждането на вода до градовете и селата, стига да има ток, каза управителят Юлиян Иванов, но напомни, че авариите във водопроводите зачестяват с оглед амортизираната мрежа и прогнозира, че ще зачестяват. Дружеството е закупило 22 нови автомобила, които предоставя в случай на бедствия.

От "Енерго-про" съобщиха, че имат пълна готовност за зимата. Съоръженията средно и ниско напрежение са профилактирани. Сформирани са 50 екипа, които са в готовност за работа на 24-часов режим. Проверена е комуникацията с диспечерите; складовете разполагат с нужните материали за ремонти по мрежата; осигурено е работно облекло.
В МБАЛ-Добрич разполагат със снегорин, морска сол и гребла за персонала за чистене на снега. Дизеловият агрегат е в изправност и има резерв от 3.5 тона гориво. Хидрофорът има 150 куб.метра вода, които са достатъчни за 8 часа, съобщи директорът д-р Красимир Николов. Отоплението в болницата се осигурява с 3 газови котела. Поддържа се резерв от лекарства за 1 месец. За болни на хемодиализа е осигурено настаняване, в случай че се наложи - поддържат се в готовност 30-40 легла.
От РЗИ допълниха, че повечето здравни заведения в Добричко са на газ и нямат възможност за алтернативно отопление освен на ток. Трите многопрофилни болници имат дизелови агрегати, които са в изправност, но в Каварна има твърде малко гориво. В ДКЦ-2 след наводнението пострада отоплителната инсталация и там ще посрещнат зимата на ток. ДКЦ-1 имат дизелов агрегат с гориво за 24 часа. От Спешната помощ увериха, че автопаркът им е добър, с 3 високопроходими автомобила.

Обсъдиха подготовката на Добричка област за зимата
netinfo