Община Шабла започва годината с неразплатени разходи
Община Шабла започва годината с неразплатени разходи / Валентина Добринчева
Община Шабла започва годината с неразплатени разходи
38680
Община Шабла започва годината с неразплатени разходи
  • Община Шабла започва годината с неразплатени разходи

4.3 млн.лева ще бъде общата рамка на бюджет'2011 на община Шабла, реши местният парламент. Средствата са по-малко от заложеното през януари 2010-а, каза в интервю за Дарик Добрич зам.-кметът "Финанси" Мариян Жечев. Държавната субсидия се запазва равна на миналогодишната след актуализацията през месец юли. Очакваните приходи са колкото отчетените в края на миналата година. 85% е изпълнението на бюджета за 2010-а.

Основно средствата на кметството в Шабла ще се разходват за текущи ремонти по сградния фонд. През месец март започва газификация на административни сгради в общинския център. Читалището, което пострада от земетресението на 5 август 2009 г., още е затворено и има утежняване на състоянието му, каза Жечев. Сега общината отново кандидатства за помощ за ремонта на сградата към междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Необходими са над 200 000 лева. Другият сериозно пострадал от труса обект в Шабла - църквата "Свети Харалампий", е вече напълно възстановен.

Общината има неразплатени разходи, които са предвидени в тазгодишната сметка. Те са основно в администрацията - консумативи, ток, вода, както и за сметопочистване. Въпреки това няма да има съкращения в администрацията, каза Жечев, както и няма вероятност общината да остане на тъмно или непочистена.

Читалището в село Крапец ще бъде изместено в нова зала, която ще бъде изградена през 2011-а, съобщи Жечев. Това става по изрично искане на жителите на селото и ще бъде единствената дейност, за която ще се отделят общински средства там. Футболен клуб "Шабла" се отказва от мъжкия си отбор и остава финансирането само за детско-юношеската школа, информира още зам.-кметът. Орязване в бюджета освен за спорта, има и в перата за културни дейности.

До края на месеца ще бъде готова документацията за обществена поръчка за възлагане на естетизацията на градския парк в Шабла, която се изпълнява по проект на стойност 1.2 млн.лева. Чуйте повече за проектите в Шабла от интервюто в прикачения файл.