Община Генерал Тошево сключи договор по социален проект за 207 хиляди лева
Община Генерал Тошево сключи договор по социален проект за 207 хиляди лева / Дарик, архив

Община Генерал Тошево сключи договор по ОП „Развитие на човешките ресурси“ на стойност 207 хиляди лева. Проектът има за цел превенция на социалното изключване и намаляване на бедността сред децата чрез инвестиции в ранното детско развитие. Проектът е с наименование „Заедно можем да продължим” и има за цел продължение на вече реализирани в общината услуги за деца до 7 години и техните родители.

В продължение на 24 месеца ще се предоставят услуги, едната от които е “Здравна консултация за деца от 0 до 7 г.”. Ще се наблюдава здравното, физическото и психомоторното развитие на бебетата и децата. Мобилна група специалисти – педиатър, стоматолог, медицинска сестра и медиатор ще обслужват двата центъра, създадени по предишен проект за социално включване – в с.Василeво и в град Генерал Тошево , ул.”Христо Ботев” №18. Групата ще осъществява посещения на всички детски градини на територията на общината, както и на терен, в случаи на необходимост.

Ще продължи предоставянето на услугите “Формиране и развитие на родителски умения” и “Семейно консултиране и подкрепа” отново в двата центъра. Тук мобилен екип от специалисти – акушерка, медицинска сестра, педиатър, гинеколог, социални работници, юрист и психолог ,ще консултират по предварително изготвен и съгласуван график родителите, ще работят групово и индивидуално за постигане на заложените цели. Ще бъдат създадени групи за консултиране в процеса на предоставяне на услугите.

През летните периоди ще се предоставя и услугата “Допълнителна подготовка за равен старт в училище”, целящи осигуряване на допълнителна педагогическа подготовка и повишаване на готовността на деца от предучилищна възраст за равен старт в училище.