Община Добрич чества днес Деня на будителите
Община Добрич чества днес Деня на будителите / Валентина Добринчева

Община Добрич ще отбележи днес Деня на народните будители, който е на 1 ноември. Честванията започват в 8.30 ч. със света заупокойна служба и благодарствен молебен в храм "Света Троица". Ще бъде отслужена и света литургия по случай 150 години от основаването на Първото класно училище в Добрич. В 10.00 часа ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча на училището.

В 9.00 всички учебни занятия ще започнат с издигане на националния флаг. От 9.30 до 12 часа ще бъдат поднесени цветя на паметниците на Хан Аспарух, Св.св. Кирил и Методий, Христо Ботев, Васил Левски, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Дора Габе, Йордан Йовков, Адриана Будевска, паметната плоча на П. Р. Славейков. В 11.30 членове на Съюза на българските учени - клон Добрич ще поднесат цветя на паметника на Йордан Йовков.

В 11.00 часа кметът Детелина Николова ще открие официално барелефа на Маестро Захари Медникаров - на сградата на Детския хор на ул. "Славянска".

Кулминация на честванията е връчването на годишните духовни награди на общината. То започва в 17.30 в огледална зала "Нели Божкова". Тази година Голямата награда за изключителен принос ще получи ансамбъл "Добруджа".
В раздел "Културно-просветна дейност" индивидуалното отличие ще бъде връчено на Тодор Нинов, а колективното - на Регионална библиотека "Дора Габе". Индивидуална награда за "театрална дейност" ще получи Николай Генов, а с колективната са удостоени реализаторите на спектакъла "Трилър". Росица Бояджиева е носител на индивидуалното отличие в раздел "Музикално изкуство", а съставът за стари градски шлагери "Добрич" при читалище "Йордан Йовков" получава колективната награда. Ръководителят на зонална танцова формация "Алексия" Севдалина Мавродиева-Нейкова ще получи индивидуалната награда в раздел "Танцово изкуство", а хип-хоп формация "NNS Crew" колективната. В раздел "Изобразително изкуство и архитектура" индивидуалното отличие е за Самуил Стоянов. Носител на индивидуалната награда за "литературно творчество" е Пенчо Иванов, а на колективната Сдружението на писателите в Добрич. Журналистът Руслан Йорданов е отличен в раздел "Журналистическо творчество", а колективната награда отива при Дарик радио. В следващия раздел "Образование" носители на наградите на Община Добрич са Драгомил Георгиев и доц. д-р Николина Колева. Колективното отличие в този раздел е за Висше училище Международен колеж. Кремена Желязкова ще получи наградата за "Млад творец".

Ще бъдат отличени и творци и колективи, които тази година честват юбилеи. Това са композиторът Петър Крумов за 75-тата му годишнина, главен асистент Божана Байчева за 30 години творческа дейност и 10 години като музикален педагог, Генчо Златев за 70-годишнина, Зоя Иванова за 60-годишен юбилей, АЕМО "Старият Добрич" във връзка с 30 годишнината от създаването на комплекса, както и Дружеството на художниците.