Областният няма да върне решението за продажбата на тролейбусната мрежа
Областният няма да върне решението за продажбата на тролейбусната мрежа / Дарик Добрич

Областният управител няма да върне за ново разглеждане решението на Общински съвет Добрич за продажба на контактната тролейбусна мрежа на общинското дружество "Тролейбусен транспорт". Решението бе взето с мнозинство на проведената извънредна сесия на 26 август т.г..

Призив за отмяна на акта бе отправен към областния управител Недко Марчев от Граждански форум "Промяна", сдружение "Обединение за Добруджа" и група граждани, с мотив "неунищожаването на екологично чистия транспорт". В отговора си до тях, областният съобщава, че в законовия 7-дневен срок е извършена проверка, при която е установено, че взетото от съветниците на Добрич решение е законосъобразно. В писмото се уточнява, че съобразно Закона за местното самоуправление и местната администрация, областният управител упражнява контрол само за законосъобразност на актовете на общинските съвети, но не и за тяхната целесъобразност.

След като е констатирано, че административният акт от 26 август т.г. на Местния парламент е законосъобразен, то "компетенциите на областния управител да го върне за ново преразглеждане се изчерпват", пише в писмото си Недко Марчев. Той добавя обаче, че не трябва да се изключва възможността жалбоподателите, както и гражданите на Добрич, "като пряко засегнати, да поискат от Общински съвет град Добрич да отмени или преразгледа приетото от него решение в рамките на предоставените му законови правомощия".

За Дарик председателят на Граждански форум "Промяна" Веселин Влаев съобщи, че днес ще депозира в Административен съд Добрич жалба по решението на Общинския съвет, за да стопира неговото влизане в сила. Тя е базирана на мотива, че фирмата-оценител на имуществото на "Тролейбусен транспорт" няма лиценз за такава дейност.

Припомняме, че бе решено продажбата на контактната тролейбусна мрежа в града да се извърши на публичен търг с тайно наддаване. Според оценка, направена от русенската фирма "ЕЛ" ЕООД, обявената начална цена ще бъде 1 200 000 лева без ДДС.