Областният управител на Добрич / в дясно/ и началникът на РУО Жоро Тошков
Областният управител на Добрич / в дясно/ и началникът на РУО Жоро Тошков / Областна администрация Добрич
В Деня на народните будители – 1 ноември, Областният управител на Добрич Красимир Кирилов официално връчи ключ за активация на софтуерния продукт „Вижън“ на началника на Регионално управление на образованието Жоро Тошков.
Продуктът е осигурен със съдействието на Областния управител за всички училища и детски градини в област Добрич.
 
Иновативното софтуерно приложение „Вижън", което е за хора с далтонизъм, е дело на трима млади българи - Даниел Георгиев, Стефан Кръстев и Васил Альошин, които имат амбиция продуктът поетапно да бъде внедрен във всички училища в страната. Авторите на „Вижън“ са категорични, че софтуерното приложение е без аналог в световен мащаб и предлага решаване на проблема на хора с различни видове цветна слепота в реално време.

Приложението дава възможност на страдащите от далтонизъм да се насладят на нюансите на цветовете, като се ползват различни филтри, според индивидуалната специфика. Авторите на иновацията споделят, че имат заявки от цял свят и допълват, че според статистиката на специалисти в световен мащаб около 300 милиона души имат проблем с различаването на цветовете от спектъра. Най-трудно хората с подобен зрителен проблем разпознават червения, зеления и синия цвят и техните нюанси, споделят младите разработчици. По думите им десктоп приложението е в пълна съвместимост с Windows.