Няма значителни пожари и произшествия през лятото в Добричко
Няма значителни пожари и произшествия през лятото в Добричко / Дарик Добрич, архив

Намаление на пожарите и липса на значителни аварии и бедствия през лятото, отчитат от Областнo управление "Пожарна безопасност и защита на населението". От 9 до 14 септември тече Седмица на пожарната безопасност, свързана с професионалния празник на огнеборците - 14 септември. До момента през тази година служителите на управлението в Добричко са обслужили 891 произшествия, което е с 378 по-малко от 2012-а, съобщи в ефира на Дарик гл.инспектор Дарин Димитров - началник на службата.

През лятото не са регистрирани особено големи пожари или други бедствия в областта. Служителите не са участвали в сериозни аварийни дейности като отводнявания, спасяване и др., каза още Димитров. Изгорели са 235 дка пшеница и 7 дка други посеви, 219 тона фураж и 2 960 бали слама, сочат данните на Пожарната. Опалени са 24 стърнища, като тази дейност затихва в последните години, заради повишения контрол и модерната техника на земеделските стопани.

Горски пожари не е имало сериозни през лятото в Добричко - най-големият е от последната седмица и в него са унищожени 195 дка широколистна гора. По случая още се води разследване - дали е пламнал първо горският масив или близкото поле, уточни Димитров. Пожарите, които могат да се свържат с реколтата са 13.

Най-честите случаи на палежи в Добричко са в жилища и прилежащи сгради, следвани от пожари в автомобили и транспортни складове и от тези в селското стопанство. Главните причини за пламването са късо съединение, небрежност при боравене с огън на открито, има и 11 умишлени пожара. От началото на 2013 г. са станали 484 пожара без щети, като те са с 280 по-малко от същия период на 2012-а. Други 156 палежа са причинили загуби. С радост пожарникарите отчитат голямо намаление на лъжливите повиквания - те са 34 до момента, срещу 53 за същия период на 2012 г.

Пожарникарите в Добрич очакват в началото на идната година да пристигне нова техника и оборудване, с които напълно да обновят материалната си база, сподели още началникът им.

Няма значителни пожари и произшествия през лятото в Добричко
netinfo