Нина Ставрева: 2016-а бе една успешна и динамична година за община Каварна
Нина Ставрева: 2016-а бе една успешна и динамична година за община Каварна / Дарик Добрич

Община Каварна очаква регистрацията на рибарско пристанище в морския град. Мащабният и амбициозен проект е разработен през тази година. Предстои през 2017 година да се предприемат стъпки за търсене на финансиране на дейностите по изграждането на рибарското пристанище, заяви пред Дарик кметът на Каварна Нина Ставрева.

Проектът е на стойност около 20 милиона лева. Той включва изграждане на подводен риф от буна 1 до буна 3 /под нос Чиракман/, монтиране на брегоукрепителни съоръжения, довършване на буна 3 и изграждане на самия рибарски порт. Той ще промени изцяло  в икономически план това, което се случва в Каварна, смята Нина Ставрева. „Финансовият ресурс е много голаям, но това няма да ни спре. Проектът ще се осъществява поетапно. Водени са разговори за финансиране с Черноморската банка, по линия на Асоциацията на българските  черноморски общини, могат да се ползват и възможностите на ОП „Рибарство”. Този мандат няма да ни стигне в никакъв случай, достатъчно голям е проектът”, допълни кметът.

Нина Ставрева коментира и класирането на община Каварна на второ място в раздел „Морски общини” в престижния конкурс на Министерството на туризма. „Тази награда е изключително важна за нас и е признание за усилията ни. Още в края на 2015 година започнахме да работим за промяна на курортната зона и представянето на Каварна като туристическа дестинация на различни изложения - Ваканция Спа Експо, на форум в българското посолство в Москва , на туристически борси в Букурещ и Молдова”, посочи Ставрева.

През тази година е направена съществена промяна в курортната зона – изграден е водопровод и канализация на плажната ивица, за да се подобри водоснабдяването там. Общината отчита изключително силен турист сезон – за това красноречиво говори събрания туристически данък. През 2015 година той е бил 80 хил.лв., а през 2016-а – 120 хил. лв.

„Приоритет за мандата е да върнем Каварна в списъка на желаните туристически дестинации и да предложим едни прекрасни условия за почивка на наша териротия. Продължаваме работата по курортната зона. Ще предвидим в капиталовата програма на бюджет `2017 средства за проект за една подпорна стена по цялата дължина на плажната ивица, за подобряване на вида й”, каза още Ставрева.

Тя определя 2016-а като една успешна и динамична година за община Каварна. По думите й са изпълнени шест важни приоритета. Сред тях са създаването на Обществен съвет като връзка между местната власт и жителите на Каварна, премахването на таксите в детските градини и ясли, поевтиняването с 50% на услугата Домашният социален патронаж. Успешният туристически сезон,  делегирането на самостоятелност и отделни бюджети на населените места и запазването на общинската болница с увеличаване на субсидията й от 400 на 600 хил. лв. са другите неща, с които община Каварна може да се похвали.

Преди дни Нина Ставрева бе удостоена с приз „Най-добър социален партньор – кмет” от Синдиката на българските учители за висок принос в развитието на социалното сътрудничество за 2016 година.