Продължава благоустрояването на морската зона в Каварна
Продължава благоустрояването на морската зона в Каварна / Дарик Добрич
Продължава благоустрояването на морската зона в Каварна
90449
Продължава благоустрояването на морската зона в Каварна
  • Продължава благоустрояването на морската зона в Каварна

Община Каварна продължава и догодина подобряването на облика на морската зона в града, съобщи в ефира на Дарик кметът Нина Ставрева. Вече е сключен договор за изработката на пешеходна алея на плажа. Тя ще бъде бетонова с дървено покритие. Ще се простира между двете буни - по цялото протежение на плажа, на 5 метра от водата. На нея ще има 13 къта с пейки и сенници. Ставрева припомни, че още тази година общината и концесионерът са положили много усилия за създаване на комфорт - осигурена е течаща вода, душове, медицински пункт, спасители. „Можем да се похвалим и с най-евтината сянка по българското Черноморие - 4 лева струват чадър и шезлонг", коментира тя.

Освен това, от Общината разработват проект за улесняване на паркирането в морската зона. Кметът посочи, че в момента местата не достигат, а прекият достъп е недостатъчно широк за специализирани автомобили. Паркингът трябва да е готов за новия сезон догодина, разходите ще бъдат заложени в капиталовата програма. Радостна новина е също, че собствениците на един от недостроените хотели на плажа планират да го завършат за идното лято. „Надяваме се, че показвайки отношение и загриженост към брега и почиващите, ще привлечем още инвеститори", каза кметът.

Вече може и да бъде рехабилитирана пътната отсечка от Каварна до морска зона. Тя е 4.8 км и бе обявена от държавна за общинска собственост с решение на МС, за да могат да се търсят средства по европейски програми за ремонта.

Ръст с 50% от туристически данък има това лято в Каварна в сравнение с 2015 г., съобщи още кметът. Градът и общината вече се посещават не само в рамките на големите събития, а регулярно през целия сезон, каза Ставрева и отбеляза, че цяло лято легловата база е била заета.

Освен това от Община Каварна отчитат много добра посещаемост на всички културни събития през тази година - рок-феста, празника на фойерверките през август, дните на руската култура и възстановката на Каварненското въстание. Обогатихме културния календар и това даде отражение, каза Ставрева. Всички организирани събития имат своята публика, посочи тя.