Нещо за четене - епизод 44: Ваклуш Толев - Духовните дарове на България
Нещо за четене - епизод 44: Ваклуш Толев - Духовните дарове на България / Дарик Добрич
"Нещо за четене" - епизод 44: Ваклуш Толев - "Духовните дарове на България"
64104
"Нещо за четене" - епизод 44: Ваклуш Толев - "Духовните дарове на България"
  • "Нещо за четене" - епизод 44: Ваклуш Толев - "Духовните дарове на България"

В поредното издание на рубриката „Нещо за четене” по Дарик Драгомил Георгиев представя първи том на „Духовните дарове на България“от Ваклуш Толев.

Ваклуш Толев е роден на 7-ми януари 1923 г., в деня на Рождество Христово, в село Поповица, Пловдивска област.

Учи право в Юридическия факултет на Софийския университет. Изключен е през 1946 г. по политически причини. Прекарва години по лагери и затвори, където пише поезия, драми, философски есета, изучава немски, френски, английски език.
След излизането от затворите завършва богословие в Духовната академия, София. Работи в Пловдивската митрополия като библиотекар.

През 1991 г. е поканен да чете лекции по История на религиите в Пловдивския и Софийския университети. Започва да изнася лектории и публични слова в научни и културни центрове в цялата страна. От 1993 г. лекциите и словата излизат в списание „Нур“, което основно съдържа програмни теми и посланията на Учението Път на Мъдростта. Автор е и на Алманах „Послания на Планетния Логос“ както и на метафизичния труд „Седемте Лъча на еволюцията“.
По идея на Ваклуш Толев е създадено Сдружение „Общество Път на Мъдростта“, което работи за разгръщане духовния потенциал на нацията и на водещите принципи в духовно-културната еволюция на човечеството.

В книгата „Духовните дарове на България” се разглеждат културно-историческата роля и духовният принос на религиите в българските земи. Още за книгата и нейния автор – чуйте от Драго Георгиев в звуковия файл: