Нещо за четене - епизод 22 - Елизабет Костова  - Крадци на лебеди
Нещо за четене - епизод 22 - Елизабет Костова - Крадци на лебеди / Дарик Добрич
"Нещо за четене" - епизод 22 - Елизабет Костова - "Крадци на лебеди"
58839
"Нещо за четене" - епизод 22 - Елизабет Костова - "Крадци на лебеди"
  • "Нещо за четене" - епизод 22 - Елизабет Костова - "Крадци на лебеди"

Елизабет Костова е американска писателка, омъжена за българин и известна с дебютния си роман "Историкът". Родена е през 1964 г. в Ню Лъндън, щата Кънектикът, САЩ. Завършва университета „Йейл“ със степен бакалавър по британска култура и Мичиганския университет, от където има магистратура по изящни изкуства. Идва в България за пръв път през есента на 1989 година, за да събира народни песни. На митингите в София след 10 ноември 1989 г. среща бъдещия си съпруг Георги Костов, компютърен специалист.

Дебютният роман на Костова „Историкът“ е издаден в САЩ през юни 2005 г. В него млада жена разказва за издирването на гроба на Влад Цепеш, а част от действието се развива в България.

През 2007 година с дарение от 10% от правата на "Историкът" Костова създава фондация за творческо писане в България. Основна цел на организацията е да подпомага българската литература като поощрява превода и публикуването ѝ на световния пазар.

„Крадци на лебеди” е вторият роман на Елизабет Костова, който излизе 5 години след „Историкът”. България е единствената държава, в която "Крадци на лебеди" излезе едновременно с изданието му в САЩ. Още за книгата – чуйте от Драгомил Георгиев в звуковия файл: