Назначиха нова експертиза по дело за неплатени пътни такси на ГКПП Дуранкулак
Назначиха нова експертиза по дело за неплатени пътни такси на ГКПП Дуранкулак / netinfo

Добричкият окръжен съд назначи нова съдебно-икономическа експертиза по наказателното дело срещу 37-годишния Георги Николов от Шабла. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че в качеството си на длъжностно лице - контрольор към управление „Пътни такси и разрешителни" при условията на продължавано престъпление през периода юни - август 2006 г. не е изпълнил служебните си задължения, като е пропуснал в Република България през ГКПП Дуранкулак  без да събира винетни такси и да издава квитанции 2582 моторни превозни средства с чуждестранна регистрация, за които е следвало да събере пътна такса. Стореното е с цел да причини вреда на фонд „Републиканска пътна инфраструктура". Настъпилите значителни вредни последици са оценени на 23 880 лева. 

Добричкият окръжен съд прие множество справки от Агенция „Пътна инфраструктура", МВР, Полицейските управления в Шабла и Генерал Тошево, Митница Варна и Гранична полиция. С тях бяха събрани необходими за изясняване на делото данни като трудовото досие на подсъдимия, личните му отчети за издадени квитанции за събрани пътни такси за инкриминирания период, за влезлите тогава в страната чужди автомобили с валидни винетни стикери и такива с изтекъл срок, за автомобилите на специален режим, оперативния дневник на ГКПП Дуранкулак.

Съдът постанови назначеното вещо лице, след като се запознае с приетите нови доказателства да отговори колко и кои са нетаксуваните чуждестранни пътни превозни средства и каква е дължимата сума от неплатени пътни такси за винетки.

Разпитани са  двама свидетели, работили като сътрудници „Охрана" на ГКПП Дуранкулак през посочения период. Двамата заявяват, че не помнят случаи, когато за обслужване на влизащи в страната коли е било ползвано и платното за изход. Според тях натоварването не е водело до хаос на ГКПП Дуранкулак, а ако е имало подобни инциденти, те са щели  да бъдат документирани и да станат обществено достояние. Процесът  ще продължи на 20 май.