/ kavarna.bg
Историческият музей в Каварна участва в проект "Отворен прозорец към Вселената“ по трансграничната програма „Интеррег Румъния-България”, който ще се реализира в рамките на три години.

За изпълнението му е отпусната обща финансова подкрепа в размер на почти 1.5 млн. евро, от които 1 273 889 евро са от Европейския фонд за регионално развитие, а 194 830 евро са национално финансиране. От субсидията, Историческият музей в Каварна получава 180 487 евро.
 
Проектът предвижда създаване на мост между Констанца и Каварна, който да спомогне разнообразяването на туристическия поток и засилването му в периода извън активния летен сезон, каза пред Дарик радио временно изпълняващият длъжността директор на музея Пенко Георгиев. Ще бъдат създадени и нови услуги и атракции – най-вече в сферата на науката.
 
Фокусът ще бъде насочен към астрономията и археологията. Ще бъде създаден 3D рекламен филм за продуктите и обектите от двете страни на границата. Музеят в Каварна ще оборудва площадка и ще закупи модерен телескоп, който ще бъде разположен в експозиция „Добруджа и морето“, на открито.

Той ще бъде достъпен през нощта, при предварителна заявка и организация, като ще се охранява както физически, така и с видеонаблюдение, уточни Георгиев.
 
Ще се канят групи ученици и студенти, на които ще се предлага освен наблюдението на небето, посещения на интересните археологически обекти с възможност за лагеруване по крайбрежието. Партньори от румънска страна са Морска академия "Навала" и Национален колеж "Мирча Стари" от Констанца.

От музея в Каварна смятат, че новите придобивки ще доведат до интерес и поток туристи – любители на история, археология и астрономия. В музея работят 10-ина души, а през летния сезон се наемат допълнително хора и екипът достига до 25 човека, каза директорът. Туристическият поток годишно е около 150 000 души във всички обекти, като най-посещавани са Калиакра и Яйлата.