Научен център ще изграждат в Добрич Аграрният университет и Добруджанският земеделски институт
Научен център ще изграждат в Добрич Аграрният университет и Добруджанският земеделски институт / Дарик Добрич

Изнесен център за аграрно образование, наука и иновации към Аграрния университет в Пловдив ще бъде изграден в Добрич, съобщи ректорът на висшето училище проф.Христина Янчева. Вече има договорка с Добруджанския земеделски институт в Ген.Тошево бъдещият център да се помещава в сграда на лабораторен комплекс на института в Добрич. Предстои подписването на споразумение за сътрудничество до края на юни между висшето училище и ДЗИ – Ген.Тошево.

„С този център искаме да покажем, че между науката, висшето образование и професионалното образование има връзка и тя не трябва да бъде изолирана, а Добрич е точно районът, където това може да се осъществи” – подчерта проф.Янчева.

„Абсолютно съм сигурен в успеха на подобен център. Вярвам, че този проект може и трябва да прерасне в  цялостен филиал на Аграрния университет в Пловдив и в него могат да се привлекат и чуждестранни студенти от Румъния и Украйна” – коментира и зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

В бъдещия център студентите ще провеждат учебни практики, ще се предлага продължаващо обучение и изнесени магистратури, съвместни научни изследвания, курсове за квалификация и преквалификация.

Такива пилотни центрове ще бъдат изградени на няколко места в страната, като вече има готов пример в Кюстендил, информира още проф.Янчева.