Наследник на румънската кралица Мария: Балчик е специално място за семейството ми
Наследник на румънската кралица Мария: Балчик е специално място за семейството ми / Дарик Добрич

Моята баба ми е разказвала много спомени за това място, за нея то бе най-красивото на света и съм сигурен, че тя е щастлива, защото аз съм тук днес – това сподели в Двореца в Балчик правнукът на румънската кралица Мария ерцхерцог Шандор Хабсбург - Лотарингски. Заедно със съпругата си Херта, той посети Белия град, за да връчат на кмета Николай Ангелов статуетката на асоциация „Пламък на мира”. Отличието се дава за особени заслуги на хора и организации, които имат отношение към опазването на културните, исторически и обществени връзки между народите.

„Статуетката е изработена от дърво и камък и символизира твърдостта, силата, красотата и топлината. Тези материали съществуват на всички континенти, а изкуството което ги свързва, свързва и хората, то изгражда мостове, преодолява граници и е универсален език за разбирателство между нациите. С този пламък искаме да ви благодарим за отговорностите, които сте поели като градоначалник и да ви пожелаем сила и успехи в битката за запазването на мира и дружбата между народите” – заяви при връчването на наградата ерцхерцогиня Херта Хабсбург – Лотарингска, която е основател на асоцията „Пламък на мира”.

Двама православни свещеници осветиха статуетката по стар християнски обичай и отслужиха литургия за здраве на присъстващите.

Кметът на Балчик получи и специален плакет от президента на Австрийския военно-морски съюз Карл Скриванек. Съюзът заедно с Българската военно-морска конфедерация бяха основните инициатори и организатори на церемонията. По време на тържеството прозвуча музика, написана специално за случая, в чиято композиция са използвани фрагменти от австро-унгарския имперски химн.

 

 

 

 

 

Негово височество ерцхерцог Шандор Хабсбург - Лотарингски е внук на любимата дъщеря на румънската кралица Мария – Илияна.  Той е осмо поколение от родословието на кралица  Мария-Тереза Австрийска, осмо поколение на Екатерина Велика и пето поколение на Виктория Английска. „С такова наследство чувстваме голямо задължение да бъдем мост между всички християнски вероизповедания. Имам страхотни спомени, прекарвайки Великден в манастир с моята баба. Мисля, че източноправославната церемония е една от най-красивите в света и съм много благодарен на организаторите, че двама свещеници отслужиха литургия за церемонията днес, това е изключително важно за мен” – сподели пред журналисти благородникът. Той обеща да се върне отново в Балчик и да доведе в Двореца и децата си.